Korpikuusikon Mehiläiset

 

Kuningatar

Jokaista mehiläispesää johtaa pesän ainoa lisääntymiskykyinen naaras, kuningatar. Sitä kutsutaan myös tuttavallisemmin emoksi. Se voi munia 500 000 jälkeläistä elämänsä aikana ja elää jopa 7-vuotiaaksi.

Mehiläistarhaajan tärkein yksittäinen hoitotyö on varmistaa, että pesässä on muniva emo, joka merkataankin usein selkäkilpeen kiinnitettävällä merkillä tai värikoodilla sen löytämisen helpottamiseksi. Väri indikoi myös kuningattaren syntymävuoden viimeistä numeroa –  keltainen merkitsee 2 tai 7 päättyvää vuotta. Kuvan merkityt kuningattaret ovat siis syntyneet vuonna 2017. Muut käytettävät värit ovat punainen (3 tai 8), vihreä (4 tai 9), sininen (5 tai 0) ja valkoinen (6 tai 1).

Muniva kuningatar on pesän muita mehiläisiä kookkaampi yksilö ja sen tärkein tehtävä on munia uusia jälkeläisiä. Vaikka kuningatar on pesän tärkein mehiläinen, niin käytännössä se on alisteinen työmehiläisten muodostamalle parviälylle. Pesän väki voi halutessaan surmata vanhan kuningattaren ja kasvattaa itselleen uuden jos vanha matriarkka ei jostain syystä miellytä.

Mikäli pesä menettää tai haluaa vaihtaa kuningattarensa, pesän työmehiläiset alkavat ruokkia muutamaa valitsemaansa munaa emomaidolla jolloin munista kehittyykin tavallisen työläisen sijaan uusia kuningattaria. Ensiksi kuoriutunut kuningatar piikittää ensi töikseen muut kilpasisarensa kuoliaiksi kennoihinsa ennen niiden kuoriutumista.

 

Työmehiläinen

Pesässä on 10-50 000 työmehiläisiä, vuodenajasta riippuen. Työmehiläiset ovat kuningattaren tapaan naaraita ja omistavat koko elämänsä työnteolle. Ne siivoavat, ruokkivat nuorempiaan, rakentavat ja lämmittävät pesää, toimivat kätilöinä, varastoivat siitepölyä ja mettä sekä vartioivat pesää ensimmäiset 3 elinviikkoaan. Seuraavat ja viimeiset 3 viikkoa ne lentävät (“lentomehiläinen”) pesän ulkopuolella tuoden kotipesään ruokaa ja vettä.

Lentomehiläisiä on pesän populaatiosta noin kolmannes. Mehiläiset lentävät 2km etäisyydellä omasta pesästä ja voivat käydä 100 kukassa yhden lennon aikana.. joita ne puolestaan tekevät jopa 7kpl päivässä. Näin ollen yksi mehiläinen voi pölyttää 700 kukintoa päivässä ja yksi vahva pesä jopa 10 000 000 kukintoa päivässä.

Elämänsä aikana ne keräävät yhteensä noin 600 lentokilometriä, etäisyys Helsingistä Kemiin. Monesti lentomehiläisen elämä päättyy kaukana kotoa kun sen kuluneet siivet eivät enää kanna takaisin kotipesään.

Vasemman puoleisessa kuvassa voit nähdä kennoissa erisävyisiä siitepölyjä sekä pieniä kuningattaren munimia munia.

 

Kuhnuri

Kuhnureiden elämäntavoite on päästä parittelemaan häälenolla olevan kuningattaren kanssa. Kuhnurit on yhdyskunnan ainoita uroksia. Kuhnureita ruokitaan niiden omassa pesässä eivätkä ne osallistu yhteiskunnan töiden tekemiseen. Kuhnureilla ei ole pistintä ja yhdessä pesässä niitä on noin 200 kpl. Emo alkaa munia kuhnureita vasta sitten kun yhdyskunnat ovat lisääntymisvalmiita.

Mikäli kuhnuri onnistuu parittelussa, sen takaruumis repää irti ja kuhnuri kuolee. Jos kuolema ei tule onnistuneen parittelun seurauksena, kuhnuri kohtaa kohtalonsa viimeistään syksyllä työmehiläisten heittäessä kuhnurit ulos pesästä – vähemmän suita ruokittavana pitkän talven aikana.

Varroapunkki

Pienikokoinen Varroapunkki on mehiläispesän kutsumaton vieras ja mehiläisten suurin vihollinen. Varroa (Varroa destructor) on noin 1,5 mm:n pituinen soikea punkki joka hoitamattomana tappaa yhdyskunnan 2 vuoden sisällä.

Mehiläiskuningattaren munimasta munasta kehittyy toukka, joka 9 päivän ikäisenä peitetään vahakannen alle työmehiläisten toimesta. Juuri ennen tätä peittovaihetta punkki piiloutuu sikiön alle, jossa se lisääntyy seuraavan 5-8 päivän kuluessa. Lisääntyneet punkit imevät ravintoa vielä kehittyvästä mehiläisestä joka kuoriutuessaan vapauttaa mehiläispesään moninkertaisen määrän punkkeja.

Kun punkki on päässyt mehiläispesään, ei siitä voi päästä enään täysin eroon. Punkkeja voi olla pahoin saastuneessa pesässä useita tuhansia.

Vasemmanpuoleista varroa -rivin kuvaa klikkaamalla voit nähdä punkin tarttuneena  kuningattaren selkäkilpeen.

 


info@korpikuusikonhunaja.fi        +358 045 220 5005      Kaupinkulmantie 165 Jokioinen